Savjetovanje arhivskih radnika „Bihać 2023“

Dana 01. 6. 2022. godine, u prostorijama Muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću započelo je trodnevno Savjetovanje arhivskih radnika BiH. Ovogodišnje savjetovanje arhivskih radnika održano je u periodu od 1. do 3. 6. 2022. godine, a okupilo će oko 100 arhivskih radnika, odnosno, stručnjaka iz oblasti arhivistike i arhivske službe sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Domaćin savjetovanja je JU Arhiv Unsko-sanskog kantona. Prisutnima su se obratili Almira Zvirkić, direktorica Arhiva USK, kao i Vladan Vukliš, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH, koje je uz Arhiv USK jedan od organizatora ovog Savjetovanja.

O značaju Savjetovanja, kao najznačajnijeg stručnog usavršavanja arhivskih radnika, govorili su Danijela Mrda, direktorica Arhiva Bosne i Hercegovine i Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva Federacije. U ime direktora Arhiva Republike Srpske, prisutnima se obratio Vladan Vukliš, zamjenik direktora.

Pokrovitelji Savjetovanja su Vlada USK – Premijer Mustafa Ružnić i Grad Bihać. U ime premijera Kantona prisutnima se obratio gospodin Nedžad Kudelić, savjetnik premijera, koji je naglasio značaj arhiva i arhivske službe, kao i gospodin Kemal Hrnjić, savjetnik gradonačelnika Bihaća. U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta obratila se gospođa Božana Šimić.

Nakon zvaničnog otvaranja Savjetovanja, uslijedila je projekcija dokumentarnog filma o arhivskoj službi na području Unsko-sanskog kantona, predstavljanje izložbe Arhiva BiH, kao i obilazak stalnih postavki Muzeja USK i stare gradske jezgre i upoznavanje prisutnih sa historijskim spomenicima grada Bihaća.

Drugi dan Savjetovanja arhivskih radnika protekao je u izlaganju radova arhivskih stručnjaka iz Srbije (Vojvodina, Niš), Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH. Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović uručio je poklon knjige kako Arhivu USK, tako i gostima i izlagačima, na čemu mu se srdačno zahvaljujemo. Nakon radnog dijela, uslijedilo je druženje učesnika Savjetovanja na Japodskim otocima, i upoznavanje sa historijom ovog dijela Unsko-sanskog kantona.

Treći, završni dan Savjetovanja arhivskih radnika pratila su predavanja arhivskih stručnjaka iz Niša, Užica, Tuzle, Sarajeva, Travnika, Mostara i Bihaća.

Video prilog RTV USK o Savjetovanju

Fotografije sa Savjetovanja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *